Egzersiz İhtiyacı
Enerji Seviyesi
Taranma İhtiyacı
Eğitilebilirlik
Oyunculuk
Sıcakkanlılık
Korunma
Köpeklerle Dostluk
Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sıcağa Dayanıklılık
Soğuğa Dayanıklılık
Bekçilik
İngiliz Setter
Oldukça aktif bir profil çizen İngiliz Setter, av köpeği sınıfında yer alan bir cins olmakla beraber oldukça sevecen, nazik ve uyumludur. Yüksek derecede egzersize ihtiyaç duyan bu ırktaki dostlarımız uzun, ipeksi ve biraz da dalgalı olan tüyleri ile oldukça etkileyicidir. Büyük gözleri, siyah burunları ve orta derece uzunlukta aşağı doğru sarkan kulaklarıyla sevimlilikleri ile dikkat çekerler. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşan İngiliz Setter sakin ve samimi davranışlara sahiptir. Oldukça hassastırlar; sevgi göstermeyi de bunun karşılığını almayı da severler. Aile bireylerine karşı korumacı davranışları ile de tanınırlar. Sosyalleşmek onlar için önemlidir, aileleri yanında olduktan sonra yabancı kişilere de diğer hayvanlara karşı da nazik ve sevecen davranabilirler. Onları mutlu etmenin en kolay yolu onlarla birlikte uzun yürüyüşler ve koşular yapıp onunla bir zaman geçirmektir. Yalnızlığı pek sevmeseler de kısa süreli alıştırmalar sonucunda evde iki ayaklı dostlarını sakince bekleyebilirler.
İngiliz Setter Kaç Kilo Olmalı?
Irk özellikleri gereği yüksek enerjiye sahip olan ve atletik yapıları ile tanınan bu cinsin ağırlığı cinsiyete ve yaşa göre değişebilir. Dişilerin ağırlığı 20 – 25; erkeklerin ağırlığı ise 30 – 36 kg arasında değişiklik gösterebilir. Orta büyüklükteki ırklar arasında yer alan İngiliz Setter cinsi dostlarımızın boyları da cinsiyet endeksli bir çizgide ilerler ve omuz yüksekliği 58 ila 68 cm arasındadır.
İngiliz Setter Köpek Hangi Ülkeye Ait?
Az ya da yoğun benekleri ve farklı boyutlarda lekeleri ile oldukça zarif bir görünüme sahip olan İngiliz Setter ırkının geçmişi 14. yüzyıla kadar dayanır. Pointer'lar ile Spaniel'lerin melezleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bu cinsin anavatanı düşünüldüğünün aksine İngiltere değil Fransa’dır. Ortaya çıktıktan sonra İngiltere’ye getirilmiş ve ırk özellikleri farklı melezlenmeler yoluyla çeşitlendirilmiştir. Kuş avlayanlar tarafından birkaç yüzyıl boyunca beslenen ve en eski silah arkadaşlarından biri olan bu tüylü dostlarımız AKC tarafından saf ırklardan biri olarak tanınmıştır. Sahipleriyle yakaladıkları uyum ve av becerileri onların günümüzde de çok sevilmesini sağlamıştır.
İngiliz Setter Kaç Tane Yavru Doğurur?
İngiliz Setter dişileri iyi beslendiklerinde ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamadıklarında 7-12 ay olduklarında ergenlik dönemine girerler. Gebelikleri 58 – 65 gün arasında sürer ve yavru sayıları 3 ila 14 arasında değişiklik gösterebileceği için hazırlıklı olmakta fayda vardır. Yüksek sayıda yavru dünyaya geldiği takdirde anne tek başına yavruları ile ilgilenemeyeceği için destek görmesi miniklerin hayatları açısından önem kazanacaktır.
İngiliz Setter Çok Tüy Döker mi?
Bu cins av köpeklerinin gösterişli tüyleri bulunur. Yumuşacık, zaman zaman dalgalı ve orta uzunluktaki tüyleri aşırı dökülmez, bu açıdan orta dereceli bir tüy dökülme sorunu oldukları söylenebilir. Onun mükemmel şekilde zarifliğini koruması için tüylerinin düzenli olarak taranması ve özellikle tüy dökme mevsiminde tarama sıklıklarının arttırılması gerekir. Parmaklarının arasındaki tüylerin kısa tutulması ise öneriler arasında yer alır.
İngiliz Setter Kaç Saat Uyur?
Enerji seviyesi yüksek olan bu ırkın uyku saatleri gün içerisinde ne kadar aktif kaldıklarına göre değişebilir. Unutulmaması gereken onların mümkünse serbest koşu yapabilecekleri ortamın yaratılmasıdır. İyi bir egzersiz yapıldığı takdirde bu ırkın yetişkin mensupları günde ortalama 12 saatlerini uykuda geçirecektir.
İngiliz Setter Köpek Irkının Eğitimi Nasıl Olur?
Doğaları gereği uysal, sıcakkanlı ve samimi olan İngiliz Setter cinsi köpeklerin çok zeki ama aynı zamanda özgürlüklerine düşkün olduğu bilinmektedir. Eğitimleri sürecinde onlara sabırla ve anlayışla yaklaşmak önemlidir, tabii mümkün olduğunca da nazik olunmalıdır. Eğitimin başarısı adına ödüllendirmeye sık sık başvurulmalıdır. Sert ve zorlayıcı eğitimler onlar için çok doğru bir yaklaşım olmayacak ve hatta psikolojilerine de zarar verebilecektir.
İngiliz Setter Nasıl Beslenmeli?
Genel anlamda oldukça sağlıklı olsalar da genetikleri nedeniyle İngiliz Setter ırkının belli başlı hastalıklara yakalanma riski yüksektir. Alerjiler, doğumsal sağırlık, yüksek tiroit ve eklem problemleri ırkın ortak hastalıkları olarak kabul edilir. Bu cins bir dostunuz varsa beslenme süreçlerinde genetik yatkınlıkları hakkında bilgi sahibi olmanız mama seçimi sırasında işinizi kolaylaştıracaktır. Orta büyüklükte, enerji ihtiyacı yüksek ve alerjilere meyilli olan dostlarınız için sitemizde yer alan mamaları inceleyebilir, içeriklerini öğrenebilir ve onun için en doğru tercihi yaparken kampanyalarımızdan da yararlanabilirsiniz. Petlebi topluluk sayfasında kullanıcı yorumlarını inceleyerek mama tercihinizin doğruluğunu arttırabilirsiniz.