Avcı Türkler | Avcı ve Atıcı Platformu.

Tam Versiyon: Deutsch Weimaraner ( alman av köpeği )
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: weimaraner-cinsi-kopek.jpg]

Weimaraner Cinsi Köpeklerin Kökeni

Pek çok insan, Weimaraner cinsi köpeklerin kökeni hakkında tahminlerde bulunmuştur; ancak bu köpeklerle ilgili kesin olarak bildiğimiz tek şey, Alman av köpeklerinin soyundan geldikleridir. Bu köpeklerin soyu, av köpekleri olarak çok değerli bir cins oldukları için diğer köpek cinsleri yaratılmadan önce bile safkan olarak kalmayı başarmıştır. Aslına bakılırsa bu cins 1900 yılına kadar diğer köpek cinsleriyle çiftleştirilmemiş ve safkan bir ırk olarak kalmıştır.

Weimaraner cinsi köpekler o kadar iyi av köpekleriydi ki, soylulukları sebebiyle özel olarak yetiştirilirlerdi. Bu köpekler büyük hayvan avlarında uzmanlaşmışlardır ve aslında bu yüzden diğer köpeklerden daha büyük ve daha korkusuzdurlar.

Bu hayvanlara zaman içerisinde küçük avları da avlamanın da öğretildiğini unutmayın. Puanter (avı işaret eden köpek) olduğu zaman da tam olarak bu zamanlardı. Şu an Dünya Köpek Federasyonu (FCI), bu köpek cinsini Grup 7 içerisinde sınıflandırmıştır.

Günümüzde, Weimaraner cinsi köpekler aşırı derecede enerjik ve zeki köpeklerdir. Hem kurtarma köpekleri olarak hizmet ediyorlar, hem de avlanma ve spor müsabakalarına katılıyorlar. Bunun yanı sıra, pek çok evde de insanlar tarafından harika birer evcil hayvan olarak beslenmektedirler.

Özellikleri

Weimaraner cinsi, orta boyutları olan büyük bir köpek cinsidir. Erkek köpekler 60 cm ila 70 cm aralığında, dişi köpekler ise 55 cm ila 65 cm arasında bir uzunluğa sahip olurlar. Ağırlıklarına gelince, hem dişi hem de erkek köpekler 25 kilo ila 40 kilo arasında bir ağırlığa sahip olurlar.

Weimaraner cinsi köpekler zayıf ancak güçlü ve kaslı vücutları sebebiyle çevik bir görünüme sahip olan ince köpeklerdir. Vücutları ise, boylarına nazaran enine doğru biraz daha uzundur. Bu köpeklerin burnu da kafa yapılarına kıyasla daha uzundur ve kafaları o kadar da kavisli değildir. Weimaraner cinsi köpeklerin güçlü ve atletik bir görünüm kazanmasına yardımcı olan göğüs kısmı uzun; ancak geniş değildir.

Diğer bir yandan, bu cins köpeklerin enteresan bir biçimde geniş ve kafasının yanlarına doğru düşen uzun kulakları vardır. Puanter köpeklerde bu tip kulaklar tipik olarak görülür.

Ayrıca, bu köpek cinsinin en iyi bilinen türü, kısa ve grimsi renkte tüyleri olan köpeklerdir. Uzak bir mesafeden bakıldığı zaman, her ne kadar sert ve sıkı tüyleri olsa da yumuşak görünen tüyleri ve güzellikleri ile öne çıkarlar.

Aynı zamanda uzun tüylü olan başka bir türleri daha vardır. Bu türün tüyleri daha yumuşaktır ve daha uzun olan tüyleri kulaklarında, kuyruğunda ve vücudunun alt kısmındaki bölgede (boyun, göğüs ve karnın arasındaki bölge) bulunur. Öte yandan, bu köpeğin gri, griye çalan kahverengi ya da maviye çalan gri renginde tüyleri olabilir.

Davranış

Weimaraner cinsi köpekler pek çok farklı türdeki işe çok iyi bir şekilde adapte olmayı başarabilen çok yönlü bir köpektir. Eğer tutarlıysanız ve bir köpeği nasıl doğru bir şekilde eğitmeniz gerektiğini biliyorsanız, bu köpekler eğitime oldukça açık köpeklerdir.

Aynı şekilde, bu köpek cinsi ile ilgili bilmeniz gereken olumlu bir diğer açı ise bu köpeklerin ailesine karşı sosyal ve sevgi dolu; ancak yabancı insanlara karşı şüpheci ya da utangaç olabileceğidir. Bu nedenle, bu köpekler henüz birer yavru köpek iken onları sosyalleştirmek özellikle önemlidir. Her ne kadar evleri gözlerken saldırgan davranmasalar da, insanlar bu cins köpeklerin çok iyi birer bekçi köpeği olduğunu da söylemektedirler.

Weimaraner aynı zamanda harika zekasıyla da tanınmış bir hayvandır. Buna ek olarak, çok da enerjik hayvanlardır. Bu nedenle de hem fiziksel hem de zihinsel egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı bu köpek cinsi; kurtarma birimleri tarafından, acil durumlarda ya da köpekler için yapılan çeviklik yarışmaları gibi bir takım köpek sporlarında kullanılırlar.