Avcı Türkler | Avcı ve Atıcı Platformu.

Tam Versiyon: Tarsus Çatalburun Köpeği.
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 19603.jpg]
Tarsus Çatalburun Irkının Tarihi

Tarsus Çatalburun, çatal burunlu olarak bilinen üç köpek ırkından biridir. Diğerleri, Double Nosed Andean Tiger Hound ve Pachon Navarro ırklarıdır. Bazı Kısa Tüylü Alman Puanteri ve Portuguese Pointer ırkı köpeklerde de çatal burun görülebiliyor ancak bunun Navarro Pointer ırkından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Tarsus Çatalburun, yalnızca ülkemizde Tarsus'a özgü bir av köpeği ırkıdır. Türkiye dışında neredeyse tamamen bilinmemektedir ve yurt dışından birinin bu köpeğe sahip olmasının çok zor olduğu söylenmektedir. Birçok tarihçi, Tarsus bölgesinin çatal burunlu veya küçük burunlu köpeklerin orjinal mutasyonlarının meydana geldiği yer olduğunu düşünmektedir.

Yaygın bir inanışa göre, 15. ve 16. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İspanyollar ve Portekizliler Tarsus Çatalburun ırkı köpeklerden bazılarını almıştır. Aldıkları köpeklerin Double Nosed Andean Tiger Hound ve Pachon Navarro ırklarının temelini oluşturduğu düşünülmektedir.

Oldukça nadir bir ırk olan Tarsus Çatalburun, sayıca az olan popülasyonu yüzünden iç içe geçmiştir ancak şaşırtıcı derece çok az kalıtsal sağlık sorunu bulunmaktadır. Günümüzde herhangi bir majör kulüp tarafından tanınmıyor veya oluşturulmuş herhangi bir ırk standardı yok.

Tarsus Çatalburun Irkının Boyu ve Kilosu

Tarsus Çatalburun ırkı köpeklerin boyları omuza kadar 43 - 61 cm, ağırlıkları 13 - 25 kg'dır.

Tarsus Çatalburun Irkının Karakter Özellikleri

Tarsus Çatalburun, iyi huylu ve ailesine sadık bir köpektir. Güçlü bir av içgüdüsüne sahip mükemmel bir av köpeğidir. Arama-kurtarma, narkotik ve polis köpeği olarak iyi bir adaydır. İyi bir şekilde eğitildiği takdirde çocuklara karşı sabırlıdır. Bölgesi konusunda koruyucudur, bu nedenle bölgesine gelen davetsiz misafirlere karşı saldırgan olabilir. Bölgesi konusunda koruyucu oluşu onu iyi bir bekçi köpeği haline getirir. Her zaman ailesiyle birlikte evin içinde yaşaması gerekir ve genellikle evin içinde oldukça sessizdir. Yüksek enerji düzeyi nedeniyle apartman hayatı için uygun değildir. İyi bir şekilde eğitildiği takdirde itaatkar bir köpek olabilir.

Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.

Her ırkta olduğu gibi Tarsus Çatalburun ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.

Tarsus Çatalburun Irkının Sağlığı

Tarsus Çatalburun ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.

Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.

Hipotiroidizm: Bu tiroid bezinin bir bozukluğudur. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretiminin bir sonucudur. Klinik belirtiler her bir vakanın şiddetine bağlı olarak değişir ancak kuru, kaba ve/veya seyrek kürk, göz akıntısı, soluk mukoza zarı ve zihinsel donukluğu içerebilir. Her gün alınacak tiroid replasman hapıyla rahatsızlık iyi bir şekilde yönetilebilir. Köpeğin bu ilacı hayatı boyunca alması gerekir.

Tarsus Çatalburun Irkının Egzersiz İhtiyacı

Tarsus Çatalburun yüksek enerji seviyesine sahip bir köpektir. Mutlu ve sağlıklı kalması için günlük egzersiz yapması gerekir. Ailesiyle birlikte çeşitli aktivitelere katılmaktan keyif alır. Özellikle aktif aileler için harika bir seçimdir. Tarsus Çatalburun ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 60 dakikalık aktivitelerle veya 3 ila 3.5 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.

Tarsus Çatalburun Irkının Beslenme İhtiyacı

Tarsus Çatalburun ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: Günde 2 - 2.5 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek verebilirsiniz.

NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.

Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.

Tarsus Çatalburun Irkının Görünüşü ve Genel Bakımı

Tarsus Çatalburun ırkının kürkü kısa tüylerden oluşur ve bakımı kolaydır. Yıl boyunca az tüy döker. Kürkünün sağlıklı kalması ve ölü tüylerin toplanması için haftada bir veya iki kez fırçalanması veya taranması gerekir. Banyo yalnızca gerektiğinde yapılmalıdır. Genellikle her kürk bakımı sonrasında vücudunu nemli bir bezle silmek temiz kalması için yeterli olacaktır.

Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.