Avcı Türkler | Avcı ve Atıcı Platformu.

Tam Versiyon: Zıpkın Seçimi / Tavsiyesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Piyasada iki farklı zıpkın tipi bulunmaktadır. Biri lastikli diğeri pek bilinmeyen havalı zıpkındır. Havalı zıpkınlar atış esnasında yaydıkları titreşim nedeniyle balık avında verimsiz olduklarından pek tercih edilmezler. Havalı zıpkınlar kaya altlarında kısa mesafede yapılan avlarda kullanılırlar. Havalı zıpkınların avantajı kurmasının kolay olmasıdır. Ancak bu yazının konusu lastikli zıpkınlar olacaktır. Çünkü havalı zıpkınlara göre daha çok tercih edilmekte ve daha sağlıklı av yapılmaktadır.
Lastikli Zıpkınlar alüminyum, karbon ve ahşap olmak üzere farklı malzemelerden üretilirler. Alüminyum en ucuz olanıdır. Ancak dayanıksız olduğu için zamanla bozulma olabilir ve bu bozulmalar atışı etkileyebilir. Yani alüminyum zıpkınların özellikle 90’lık ve üzeri olanların modifiyesi zordur. Ahşap zıpkınlar ise pahalıdır. Karbon zıpkınlar ise orta fiyatlı ve iyi bir kombinasyonla başarılı zıpkınlara dönüşürler. Gövdenin alüminyum, karbon veya ahşap olması tepme ve su içindeki titreşimleri etkiler. Hafif ve tok olmayan zıpkınlarda kuvvetli bir lastik tepme ve şişin hedefe gitmesinde sapmalara yol açabilir.
Lastikli zıpkınlar açık ve kapalı kafalı olmak üzere ikiye ayrılır. Kapalı kafaları kurmak kolaydır fakat atış anında şişin çıkışındaki sürtünmeyi arttırdığı için küçük de olsa dezavantaj oluşturur. Açık kafalı zıpkınlar ise hem görüş açısını arttırması hem de atışta sürtünmeyi azalmaları bakımından avantajlıdırlar. Tek dezavantajları kurulumun biraz daha zor olmasıdır. Alışınca bu zorluk da ortadan kalkar.

Hangi marka zıpkın alınabilir
Zıpkın seçimi de kişiden kişiye ve kullanıma bağlı olarak değişebilir. Önemli olan sizin zıpkınla yakalayacağınız uyum ve avlanma stiliniz olacaktır. Başlangıç seviyesi için Apnea zıpkınlar tercih edilebilir.
 
Başlangıç için sizi uzun süre idare edecek fiyat performans açısında oldukça başarılı bir ürün arıyorsanız Apnea power point 60/75/90 zıpkınını tavsiye ederiz.
 Apnea Competition 60/75/90
Apnea rebel 60/75/82/90 kapalı kafalar
Omer cayman GI
Seacsub Thunder 
 Seacsub X-fire
başlangıç için kullanılabilecek iyi bir ürünlerdir.
 
Üst seviye Zıpkın modelleri için aşağıdaki marka ve modelleri değerlendirebilirsiniz.
Pathos Pro
Pathos Laser Open Carbon
Omer Cayman Hf
Cressi Geronimo Elite
Cressi Cherokee Open
Cressi  Comanche 60/75/90/100/110
Salvimar V Pro 75

Sporasub One
Sporasub Sk40

modelleri başarılı zıpkınlardır.
 
Zıpkının boyu ne kadar olmalı
Zıpkınla dalmaya yeni başlıyorsak 60/75/80 cm’lik zıpkınlar hareket kabiliyeti ve hakimiyet açısından işinizi kolaylaştırır. Genelde sonradan atış avantajı sebebiyle daha uzun zıpkınlar tercih edilir.
Zıpkın seçiminde en önemli hususlardan biri zıpkının boyunu belirlemektir. Zıpkının boyunu belirlerken de kendi boyumuza, nerelerde ve kaç metre derinliklerde avlanacağımıza, agaşona yatıp yatmayacağımıza karar vermeliyiz.
Boyunuz çok kısa değilse yani 1,70 cm üzeriyse hemen her boy zıpkını kullanabilirsiniz; fakat daha kısa bir boya sahipseniz uzun zıpkınları kurarken zorlanabilirsiniz. Çünkü zıpkın ne kadar uzunsa kurarken lastiğe yetişmek ve lastiği çekmek o kadar zor olur.
Eğer kaya altlarında avlanacaksak ya da sığ sularda yakın mesafe atışları yaparak avlanacaksak 80 cm altı bir zıpkın tercih etmeliyiz. Genelde bu zıpkınlar 60 cm veya 75 cm boylara sahip olurlar.
Derin sularda ya da görüş mesafesinin yüksek olduğu berrak sularda İndirme linklerini görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor.Sitemize üyelikler ücretsizdir! yatarak avlanacaksak 90 cm ve üzeri (100, 105, 110, 115…) uzunluktaki zıpkınları tercih etmeliyiz. Uzun zıpkın daha uzun atış demektir. Bu şekilde 90’lık ve üzeri zıpkınlarla 4/5 metreye kadar balık avlama şansınız olacaktır.
 
Zıpkının lastiği nasıl olmalı
Zıpkını suyun dışında kurmayın. Tehlikelidir. Ayrıca lastik su içinde daha kolay çekilip kurulur.
Lastikler çoğu sentetik kauçuktan yapılır. Balmumu renginde olanlar doğal kauçuktan üretilmiştir. Doğal olanların dayanıklılıkları azdır fakat esneklik ve toparlanmaları yüksektir. Sentetik lastiklerin esneklikleri ve toparlanmaları kalitelerine göre değişebilir. Doğal olanlara göre daha dayanıklıdırlar. Siyah ya da mavi-sarı gibi renkleri olur.
Lastik kalınlıkları kurulumu ve atışı etkileyen unsurlardır. Piyasadaki siyah lastikler genelde açık renk (sarı/mavi)  olanlara göre daha serttirler. Lastiğin kalınlığı arttıkça kurulumu zorlaşır ancak kuvveti artar.
Eğer kaya altı avlanacak 80 cm altı bir zıpkına sahipsek 14/16 mm’lik yumuşak ve tek lastik tercih etmek mantıklıdır. Çünkü atışlarımızı kısa mesafeden yapacağımız için çekerken bizi zorlayacak lastik kullanmaya gerek yoktur. Ancak daha sert atışlar yapmak isterseniz 18 mm’lik lastik de tercih edilebilir.
Uzak atışlar yapacağımız 90 cm üstü zıpkınlarda çift ve sert 19 veya 18’lik 50/52 cm lastik kullanılması daha mantıklıdır. Bu şekilde daha uzun ve hızlı bir atış yapabiliriz. Eğer bu şekil bir lastik kombinasyonu kurulumda sizi zorlayacaksa lastik 16 mm’lik tercih edilebilir. Ama sert lastik demek daha uzun atış demektir.
 
Zıpkınlar İçin Lastik boyları
75 cm zıpkın
Şiş boyları: kalınlık : 115 cm / 6mm , 6.25mm , 6.50mm  (şişin kalınlığı arttıkça tokluğu ve dayanıklılığı artacaktır. ince şişlerin sapması daha fazla olur. ancak kalın şiş için daha kalın lastik kullanmak gerekebilir.)
Lastik kalınlık – uzunluk :
16 mm – 18 cm – 20 cm
18 mm – 20 cm – 22 cm
20 mm – 20 cm – 22 cm( kısa zıpkınlarda yumuşak lastikler daha avantajlıdır)
 
90 cm Zıpkın : 
Şiş boyları – kalınlık : 120 cm , 130 cm / 6 , 6.25 , 6.50 , 7
Lastik kalınlık – uzunluk :
18 mm – 24 cm – 26 cm
20 mm – 24 cm – 26 cm
Çevirme Lastikler : 18 mm – 50 cm- 52 cm
 
100 cm Zıpkın 
Şiş boyları – kalınlık : 130 cm , 140 cm / 6 , 6.25 , 6.50 , 7
Lastik kalınlık – uzunluk :
16 mm – 24 cm
18 mm – 26 cm ,
20 mm – 26 cm , 28 cm
Çevirme Lastikler : 18 – 20 mm / 54 cm – 56 cm
 
110 cm Zıpkın 
Şiş boyları – kalınlık : 140 cm , 150 cm / 6 , 6.25 ,6.50 , 7
Lastik kalınlık – uzunluk :
18 mm – 30 cm – 32 cm
20 cm – 30 cm – 32 cm
Çevirme Lastikler : 18 – 20 mm – 56 cm – 58 cm
rob allen, cressi d15/g20, Picasso (daha yumuşak bir marka)
 
Şiş nasıl olmalı
Genel kullanımda 6,50-6,25 mm çapında ve uzunluğu zıpkınınıza göre değişen şişler tercih edilmeli. Şişler genellikle zıpkın boyundan 30 cm civarında daha uzun olurlar. Örneğin 90’lık bir zıpkına 6,50 mm’lik 125/130 cm arası bir şiş takılması uygundur.
Kısa zıpkınlarda ise daha kalın 7 mm’lik bir şiş tepmeyi azaltmak amacıyla daha iyi olabilir.
Şişler kayalara çarptıkça yamulur ve kütleşir bu da atışta hedeften sapmalara neden olabilir. bu sebeple sık sık kontrol edilmelidir.
Alıntıdır.