Avcı Türkler | Avcı ve Atıcı Platformu.

Tam Versiyon: Zıpkın Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar!
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Deniz altında yaşayacağınız muhteşem bir maceraya hazır mısınız? Teknenizle masmavi denizde açıldıktan sonra kendinizi denizin serinliğe bırakıp çeşit çeşit balık avlama deneyimi sizleri bekliyor. İlk balığınızı avlamak ya da tecrübelerinize tecrübe katmak için haydi zıpkın seçimine başlayalım...
Zıpkınla Balık Avı deneyiminizi güvenli ve keyifli bir hale getirmek, zıpkın seçimi ile doğrudan bağlantılıdır. Bu noktada, Zıpkın Seçimi Yaparken özenli olmak ve Zıpkın Çeşitlerinii iyi tanımak gerekiyor. Gelin, zıpkın seçimi yaparken bilmeniz gereken detaylara hep birlikte göz atalım...

Zıpkın Çeşitlerini Keşfedin

Günümüzde zıpkınla balık avı yapmak için iki farklı tipte zıpkın bulunuyor. Açık ve kapalı kafa olarak çeşitlendirilen bu zıpkınlardan her ikisi de aynı amaç için kullanılsa da kullanım şekilleri farklılık göstermesinden dolayı, seçim yaparken özellikleri iyi bilmek çok daha doğru bir adım olacaktır. Eğer, balık avına yeni yeni merak salıyor ve ilk zıpkınınız için araştırma yapıyorsanız bizim önerimiz Kapalı Kafa Zıpkınlardır. Başlangıç olarak kapalı kafa tavsiye etmemizin nedeni, söz konusu tüfeklerin kurulumunun çok daha kolay olması. Bunun yanı sıra, eğer tecrübeli bir balık avcısı ya da zoru seven bir yeni başlayanlardansanız Açık Kafa Zıpkınlartercih etmelisiniz. Kapalı kafa zıpkına göre kurulumu biraz daha zahmetli olan açık kafa zıpkınlar, nişan alma sırasında sağladığı görüş alanı ile sıklıkla tercih edilmekte.

Bunların yanı sıra, gövde yapısına göre de farklılık gösteren zıpkınlar alüminyum, karbon ve ahşap olarak 3 farklı türe ayrılmakta. Zıpkının gövdesi, su içerisindeki tepme ve titreşimleri etkilemektedir. Bundan dolayı, zıpkın alırken, gövdenin yapısına dikkat etmek kaliteli bir avcılık açıcından önemli.
Alüminyum Zıpkınlar oldukça kullanışlı olup yeni başlayanlar için pratiktir. Detaylı bakım gerektirmeyen söz konusu zıpkınlar, genel olarak tercih edebileceğiniz en uygun fiyatlı zıpkınlardır. Hafif yapıları ile dikkat çeken karbon zıpkınlar ise uzun süreli dalışlar için oldukça uygundur. Bileğinizi ve elinizi yormayan yapısı ile ergonomik bir kullanıma sahip olan karbon yapılı zıpkınlar, aynı zamanda hassas bir kullanım gerektirdiği için yeni başlayanlara pek fazla tavsiye edilmez. Tamamen ahşap malzemeden üretilen ahşap yapılı zıpkınlar, genel olarak ağır olsalar da su içerisinde oldukça hafif olacaklar ve sizlere eşsiz bir kullanım sunacaklardır. Bunun yanı sıra, bakıma fazlasıyla ihtiyaç duyan bu tüfekler, fiyat olarak da diğer türlere göre biraz pahalıdır.

Zıpkının Boyu Ne Kadar Olmalı?

Zıpkın alırken belki de göz önünde bulundurmanız gereken en önemli detaylardan biri zıpkının boyudur. Sizlere konforlu bir kullanım sunacak, su altında etkili ve kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacak zıpkın boyunuza ve kullanım alanınıza göre seçilmelidir. Boyunuz 1.70 cm üzerindeyse her boy zıpkını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, sığ sular için genellikle 60 cm veya 75 cm zıpkınlar kullanılırken, derin sularda agaşona yatarak avlanacaksanız seçiminizi 90 cm ve üzerine olan zıpkınlardan yana kullanmalısınız.